Linux Admin

Friday, September 28, 2012

Raspberry Pi ile ortam yürütücü

Bir süredir evde salondaki projector (720p) ile kullanmak için bir ortam yürütücü cihaz uydurasım vardı ama 1) çok para yatırmak istmiyordum 2) üzerinde linux koşan bir cihaz alayım da farklı işleri de üzerine yıkabileyim diye düşünüyordum.

Salonda film izlemek istediğimizde sürekli olarak içerden laptop'u getir, harici disk'i getir gibi uğraşlara girmek sıkıntı verici oluyor. Biraz da lüks ve böyle linuxlu minukslu oyuncak peşindeyim açıkçası.

Bir süre Dreambox alayım diye düşündüm, biraz araştırdım. Evde kablonet vardı ve DVB-C modülü olan bir Dreambox almam gerekiyordu ve türkiyede bulamadım ya da bulduklarım hep pahalıydı, yurtdışından da bu tür bir cihaz getirtme riskine girmedim.

Aylar sonra geçenlerde gaza gelip Raspberry PI sipariş ettim. Üzerine bir XBMC kurup HDMI çıkışından projectore de sabitleyebileceğim, raspberry'i de projector'ün masasının altına sabitleyip ortalıktan gizleyebileceğim. Üstelik üzerine torrent client ve benzeri uygulamalar da kurabilmek de güzel oalcak gibi.


Bir de evde arka odadaki bilgisayardaki disklerdeki filmeleri izlemek için o diski bir şekilde zeroconf, upnp ya da nfs gibi bir şeylerle wireless üzerinden raspberry'e taşımayı düşünüyorum.

Ama raspberry alınca bir grup daha malzemeye ihtiyacınız oluyor:
  • işletim sisteminin duracağı bir SD card
  • bir microusb kablo
  • ikiden fazla USB cihaz istiyorsanız, (fare, klavye, wireless kart) bir USB hub
  • harici disk gibi USB'den güç çeken bir cihaz bağlayacaksanız güç beslemesi dışardan olan (prize takılan) bir USB hub (raspberry USB'den sınırlı miktarda güç verebiliyor)
  • eğer klavye ve fare taşımak istemiyorsanız birer tane de kalvye ve fare gerek
  • ekrana bağlayabilmek için hdmi kablo ya da svideo kablosu
SD card alırken biraz araştırdım bu nanelerin farklı hızlarda olanları var ve hızlı olanlar daha pahalı, class 10 en hızlısı.

Bir de klavye ve fare için de bir uzaktan kumanda boyutunda ve üzerinde laptop dokunmatiği gibi fare alanı olan ikisi bir arada bir cihaz aldım, nasıl bir şey olduğunu sayfasının alt tarafındaki video'dan izleyebilirsiniz, bu nane eğlenceli bir şeye benziyor. Buyrun resmi de yanda.

Bunları sağlamak için para harcadığım parça listesi:
  1. 43$ (77.3TL) Raspberry Pi
  2. 31.99$ (57.54TL) Wireless Keyboard with TrackPad
  3. 11.90$ (21TL) 8GB SDHC SD Card (Class 10)
  4. 10.40$ (18.7TL) 7-Port USB 2.0 Hub with External Power Source
  5. 7.50$ (13.5TL) USB 2.0 802.11n/g/b Wireless Network Adapter
  6. 3.40$ (7TL) Gold Plated 1080i HDMI V1.3 M-M Connection Cable 
Toplam: 108$ (193TL)

Üzerinde linux çalışan (debian), hdmi çıkışı olan, klavye ve fareli uzakdan kumandalı, dışardan istediğim cihazı bağlayabileceğim, kablosuz baplantıya izin veren bir cihaz için oldukça iyi bir ücret bence.

Raspberry Pi dışındaki parçaları DealExtreme'den aldım (bizim 1 milyoncuların Çin versiyonu bu), siparişler 30 gün içerisinde üstelik kargo ücreti olmadan geliyor. Siparişinizin gümrüğe takılma ihtimali var ama siparişinizi 100$ altında tutarsanız muhtemelen takılmıyorlar (burada durum biraz Allah'lık). Daha önce deal extreme'den iki kez sipariş verdim ve ikisinde de aldığım ürünler bana ulaştı. Ama 30 gün çok üzün bir süre haberiniz olsun, aldığınız ürünler onları aldığınızı unuttuğunuz zman elinize ulaşıyor.

Raspberry Pi'ı da alabileceğiniz iki satıcı var zaten hangisinden aldığınız çok farketmiyor sanırım ama ben alırken teslim süresi için 13 hafta diyordu. Umarım çok beklemem.

Ben sipariş vereli daha sadece 2 hafta oldu, sanrım 1 ay içinde elimde olurlar. Aletleri alıp kurcaladıktan sonra sonuçları buraya yazarım.

2 comments:

  1. http://www.doom.co.il/en/?p=113
    adresinde üzerinde kullanabileceğin debian ile fedoranın karşılaştırması var :)

    debian rocks!, Bu arada dikkat et deal extreme'den başka şeyler göndermesinler :)

    ReplyDelete
  2. Ben aldım Raspberry PI'ı.. Üstüne Arch Linux ARM ve XBMC kurdum. Kurulumu optimize etmem biraz zaman aldı ama başardım. Ama XBMC çok kullanılabilir bir deneyim yaşatmıyor. Çoğu özelliğini kapatmak zorunda kalıyorsun ama buna rağmen menüler yavaş çalışıyor; filmlerin oynamaya başlaması biraz zaman alıyor. Ama başladıktan sonra kesinlikle takılma vs olmadan 1080p vs bana mısın demeden oynatıyor. Ama ben gerçekten kullanılabilir bir şey olmasını istediğim için Raspberry PI'ı ev sunucusu yapıp (openvpn, torrent, ssh vs) medya kullanımı için Boxee Box aldım. :)

    Bu arada şanslısın. RP'den açıklama yaptılar; yeni gelecek PI'ların hepsi artık öntanımlı olarak 512 MB geleceklermiş. Benimki 256 MB.. Seninki benimkinden daha da kullanılabilir bir şey olacak.

    ReplyDelete