Linux Admin

Saturday, March 17, 2012

bilgisayar bolumlerindekiler, okul bitmeden bir seyler yapin

Gecen ay icinde sirkette bir toplanti yapip kariyer gunlerine katilalim ama gittigimiz kariyer gunlerinde neler sunacagiz diye konusuytorduk. toplantida genellikle proje gelistirme sureclerimize, belli araclarin nasil etkili kullanilabilecegine ya da kod yazma teknik/metodolojilerine dair fikirler ortaya cikti. Bende kariyer gunlerindeki ogrencilerin zaten daha bu konularda fikirleri bile olmadigini daha ogrencilerin islerine yarayacak seyler bulmamiz gerektigini soylemistim.

Toplantida ornek olarak insanlarin bu gunlere nasil geldiklerini anlatalim demistim, cevremde genellikle basarili ve yaptigi is konusunda hevesli insanlarin baslangic noktalari merak ve kollari sivayip bir ucundan kendileri baslamis olmalari idi, ilk kayda deger bir seyler ogrenmeye/yapmaya basladiklarinda onlara yol gosteren okul ya da is degildi. Ogrencileri de bu sekilde okullari bitmeden bir seyler yapmaya tesvik etmek gerektigini soylemeye calismistim. sonra ne oldu bilmiyorum birden kendimi Yeditepe Univ. Kariyer Gunlerinde "Mahalle bakkalindan e-ticaret portalina" adli bir sunum yapacakken buldum.

Sunum icerigi hakkinda bir kac arkadasimla ve ozellikle de samet ve nesli ile konustuktan sonra 
sunum biraz basligi ile alakasiz olsa da icerigini hazirladim. Sunumu Freemind uzerinde hazirladim ve sundum. Internet uzerinde de suradan freemind indirmeden de bakabilirsiniz.

Sunuma gelen ogrenciler genellikle 2,3,4. sinif bilgisayar muh. ve yonetim bilisim sistemleri ogrencileri idi, donem ortasinda oldugumuzdan 4. siniflar da dahil bir cogunun kafasinda mezun olunca neler yapacagina dair sorular henuz belirlemisti.

Sunuma once kendi hikayemi anlatarak basladim, ben ve arkadaslarim okul bitince neler yasadik, nasil islere girdik, bosluga dusme surecini anlattim. Sunum boyunca da cocuklarin kafalarina "okulunuz bitirmeden kayda deger bir seyler yapin, sirket kuracaksaniz simdi kurun, fikriniz varsa harekete gecin, okul icin gerekmese de staj yapin" diye vurdum durdum. ilginc bir sekilde "kendi sirketini kurmak isteyen var mi?" soruma koca salondan sadece 2 parmak kalkti, bana ilginc gelmisti ama simdi anlayabiliyorum ki kendi isini kurmak isteyenlerin is kurma fikri genellikle bir yerlere girip bir sure calistiktan sonra olusuyor. Buyuk cogunluk da o saatten sonra harekete gecemiyor bir turlu.

2 comments:

  1. Hani klasik bir duruş vardır "amaç değil araç olma" gibi. Şirket kurmak da bence böyle yaklaşılabilecek bir konu. Amaç sadece şirket kurmak olursa, cümleye bile nasıl devam edeceğimi bilmiyorum, kuran nasıl devam etsin, kurduktan sonra ne arasın? Şirket kurmak da birşeylerin parçası olmalı, esas bir amacın aracı.

    Bu amaç da, ülkemiz gençlerinde geç oluşan bir kavram. Belki üniversitelerdeki ders programlarının teorik kaçması, pratik çalışmaların eksikliği, stajların azlığı, ya da en başından ailelerin çocuklarını yetiştiriş tarzı, gençlerin hayatta elle tutulabilir neler yapabileceklerini ve ne istediklerini biraz geç kavramasına sebep oluyor gibi. Bu da kimisinin kafasında "ya kendi şirketimi kurayım" fikrinin geç canlanmasına neden olabilir.

    Dolayısıyla, "okul bitirmeden birşeyler yapın" başlığı, sadece bilgisayar bölümlerindekiler için değil, diğer her bölümde okuyan öğrenci için geçerli..

    Bu arada olaya bir de "ben ilerde kendi işimi kurarım lan" gibi, en başından girişimci bir ruhla başlayanlar var. Düşündüklerim, bunu diyememişler üzerine...

    ReplyDelete
  2. Bilgisayar bölümünde okuyanlar genelde ikiye ayrılıyor:
    1- "Öğrensem de, öğrenmesem de, günün birinde diplomayı alıp, bir işe gireyim" düşüncesiyle, sadece bekleyenler....
    2- Her öğrendiğini, daha öğrenciyken uygulamak ve birşeyler yapmak için uğraşanlar...

    Sonuçta hangi grup kazançlı çıkıyor, bu tartışılır. Çünkü Öğrenciyken birşeyler yapmak isteyenlerin birçoğu, öğrenciliği ihmal edip, "okulda başarısız" olabiliyor.

    Birinci gruptakiler ise, sonunda tam istedikleri gibi, her ay maaaş alacakları bir işe kavuşuyor, salla başını, al maaşını tipler oluyorlar.

    İkinci gruptakiler, eğer öğrenciliğin de hakkını vererek çalışırsa, işte ortaya birşeyler koyabilenler, bunlardan çıkıyor.

    Bence...

    ReplyDelete